Η τροπική καταιγίδα Χέλεν προκαλεί σοβαρές καταστροφές και απώλειες ζωών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ
Κόσμος

Η τροπική καταιγίδα Χέλεν προκαλεί σοβαρές καταστροφές και απώλειες ζωών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ




Η τροπική καταιγίδα Χέλεν, παρά την εξασθένησή της στην κατηγορία της, παραμένει πολύ επικίνδυνη και έχει πλήξει τη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Σήμερα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Φλόριντα και την Τζόρτζια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο θύματα στην Τζόρτζια υπήρξαν λόγω ανεμοστρόβιλου που παρέσυρε ένα τροχόσπιτο, ενώ μία ακόμα απώλεια καταγράφηκε στην πόλη Τάμπα της Φλόριντα.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) ανέφερε ότι η Χέλεν βρίσκεται περίπου 165 χλμ. νοτιοανατολικά της Ατλάντα και συνοδεύεται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 110 χλμ. την ώρα. Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη λόγω “καταστροφικών ανέμων”, καταιγίδων και καταρρακτωδών βροχών. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Η Φλόριντα πλήττεται σφοδρά, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην έχουν ρεύμα, ενώ οι μετεωρολογικές αρχές προειδοποιούν για πιθανές πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί “ένας από τους πιο σημαντικούς καιρικούς φαινομένου” στην περιοχή. Η άνοδος της στάθμης του νερού στις ακτές μπορεί να φτάσει τα έξι μέτρα, με καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να σαρώσουν σπίτια.

Αρκετοί κάτοικοι αποφάσισαν να μη φύγουν από τις εστίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις. Οι αρχές μάλιστα ζήτησαν από αυτούς να γράψουν το όνομά τους στο σώμα τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, σε περίπτωση που χρειαστεί να αναγνωριστούν μετά από κάποιο ατύχημα.

Καθώς η Χέλεν συνεχίζει να πλήττει την περιοχή, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί σχεδόν σε όλη τη Φλόριντα. Περίπου 3.500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν κινητοποιηθεί και πολλαπλά αεροδρόμια έχουν κλείσει.

Η ιδιαιτερότητα του Χέλεν είναι ότι είναι εκτεταμένος, κάνοντάς τον έναν από τους μεγαλύτερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη διάρκεια αυτού του αιώνα στον Κόλπο του Μεξικού. Αν και πολλοί τυφώνες έχουν εμφανιστεί φέτος, λίγοι ήταν τόσο ισχυροί όσο ο Χέλεν όταν έφτασε στην ακτή.

Πηγή: news.gr