Ισραήλ Χεζμπολάχ και η Κλιμάκωση της Δύσης προς Ολοκληρωτικό Πόλεμο
Κόσμος

Ισραήλ Χεζμπολάχ και η Κλιμάκωση της Δύσης προς Ολοκληρωτικό Πόλεμο




Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι, για «πρώτη φορά», το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο εναντίον του Τελ Αβίβ, ο οποίος αναχαιτίστηκε από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που πύραυλος της Χεζμπολάχ έφτασε στην περιοχή του Τελ Αβίβ και αναχαιτίστηκε».

Λίγο νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του γενικού αρχηγείου της Μοσάντ, της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι σιίτες μαχητές ανέφεραν ότι η Μοσάντ «ευθύνεται για τη δολοφονία ηγετών της Χεζμπολάχ» και τις εκρήξεις βομβητών της οργάνωσης. Σειρήνες προειδοποίησης ήχησαν στο Τελ Αβίβ, ενώ ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε ότι η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εισερχόταν από τον Λίβανο.

Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν νότιες περιοχές του Λιβάνου και την κοιλάδα Μπεκάα, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι τη συζήτηση για μια πιθανή ιρανική παρέμβαση στις μάχες στον Λίβανο διεξήγαγαν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Ισραηλινός ομόλογός του Γιόαβ Γκάλαντ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Αιγύπτου, Ιράκ και Ιορδανίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την προκλητικότητα του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ωθεί την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και ζήτησαν από την διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράσεις για την αποκατάσταση της ειρήνης. Οι υπουργοί τονίζουν ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση απαιτεί άμεσες ενέργειες για να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Πηγή: news.gr