Καταδίκη εργολάβου για την κατάρρευση κτιρίου στα Άδανα με 96 θύματα
Κόσμος

Καταδίκη εργολάβου για την κατάρρευση κτιρίου στα Άδανα με 96 θύματα




Στα Άδανα, η κατάρρευση ενός 14οροφου κτιρίου λόγω του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023 είχε τραγικές συνέπειες, με 96 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους. Μόνο ένας από τους κατοίκους του κτιρίου επέζησε. Ο σεισμός, που σημειώθηκε με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 53.500 ατόμων στην Τουρκία και σχεδόν 6.000 στη γειτονική Συρία.

Ο εργολάβος του κτιρίου, Χασάν Αλπαργκούν, καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε 865 χρόνια κάθειρξη για «πρόκληση θανάτου και τραυματισμού περισσότερων του ενός ατόμων με πιθανό δόλο». Ο Αλπαργκούν είχε φύγει στην κατεχόμενη Κύπρο την ημέρα του σεισμού, αλλά παρουσιάστηκε στην αστυνομία μια εβδομάδα αργότερα, καθώς η δίκη του άρχισε.

Η κατάρρευση του κτιρίου, που είχε κατασκευαστεί το 1975, προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα της κατασκευής. Οι εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της δίκης σημείωσαν τις σοβαρές ελλείψεις στην κατασκευή υποστυλωμάτων και στη χρήση σκυροδέματος. Ο εργολάβος υπερασπίστηκε τον εαυτό του, ισχυριζόμενος ότι η κατασκευή είχε εγκριθεί από τις αρχές.

Ακολούθως, πάνω από 260 άτομα που εμπλέκονται στην ανέγερση κτιρίων που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του σεισμού συνελήφθησαν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αρκετοί επιχείρησαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία. Δικαστικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε όλη τη χώρα για την εκδίκαση άλλων εργολάβων που σχετίζονται με παρόμοια περιστατικά.

Πηγή: news.gr