Κατάληψη της Βούχλενταρ και οι συνέπειές της στην Ανατολική Ουκρανία
Κόσμος

Κατάληψη της Βούχλενταρ και οι συνέπειές της στην Ανατολική Ουκρανία




Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει την πόλη Βούχλενταρ στην περιφέρεια Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία υπήρξε προπύργιο αντίστασης από την αρχή της ρωσικής εισβολής το 2022. Η προέλαση των δυνάμεων της Μόσχας και οι σφοδρές μάχες που έλαβαν χώρα, επισημαίνουν τη μεγάλη υπεροχή της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, την ώρα που η Ουκρανία ζητάει περισσότερα όπλα από τους δυτικούς συμμάχους της.

Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η απόσυρση δυνάμεων από την πόλη, ώστε τα στρατεύματα να αποφύγουν τον κίνδυνο περικύκλωσης από τη ρωσική πλευρά και να διατηρήσουν τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό τους. Η εφημερίδα Moskovsky Komsomolets ανέφερε ότι οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις από την 72η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, γνωστή για την ανθεκτικότητά της, αποχώρησαν από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί σε σημαντικά σημεία κατά μήκος του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, με τη Βούχλενταρ να είναι στρατηγικής σημασίας για την προώθηση των επιθέσεών τους προς το νότο. Η πόλη βρίσκεται κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Κριμαία με το Ντονμπάς και οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πια το 98,5% της περιφέρειας Λουχάνσκ και το 60% της περιφέρειας Ντονέτσκ.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να εδραιώσει έλεγχο στην περιοχή, οι ρωσικοί μπλόγκερ αναφέρουν ότι ενδέχεται να επιδιώξουν να προχωρήσουν προς τη Βέλικα Νοβοσίλκα, που απέχει περίπου 30 χλμ προς τα δυτικά. Οι εικόνες από την περιοχή δείχνουν σφοδρούς βομβαρδισμούς με πυρά πυροβολικού και βόμβες, αποδεικνύοντας τη σφοδρότητα των συγκρούσεων.

Καμία πλευρά δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές της, αλλά και οι δύο υποστηρίζουν ότι η αντίπαλη πλευρά έχει υποστεί σοβαρές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Ο έλεγχος της Βούχλενταρ είναι καθοριστικός, καθώς ενισχύει τις ρωσικές επιθέσεις και διευκολύνει την προσπάθεια διείσδυσης βαθύτερα πίσω από τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ο κύριος στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι η πλήρης κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Η Ρωσία ελέγχει τώρα περίπου το 80% του Ντονμπάς, μια περιοχή που είναι σημαντικός βιομηχανικός κόμβος και σημείο εκκίνησης της σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2014.

Από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης τον Φεβρουάριο του 2022, η σύγκρουση διεξάγεται κυρίως με τις στρατιωτικές δυνάμεις να μάχονται κατά μήκος ενός βαριά οχυρωμένου μετώπου 1.000 χλμ, όπου συμμετέχουν χιλιάδες στρατιώτες. Ωστόσο, η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μεταλλάχθηκε τον Αύγουστο, όταν η Ουκρανία επιχείρησε να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις, οδηγώντας σε ταχύτερη ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: news.gr