Κλιμάκωση της Εξέλιξης στη Μέση Ανατολή και τα Ερωτήματα για το Ιμπέριαλ Σύστημα Αεράμυνας του Ισραήλ
Κόσμος

Κλιμάκωση της Εξέλιξης στη Μέση Ανατολή και τα Ερωτήματα για το Ιμπέριαλ Σύστημα Αεράμυνας του Ισραήλ




Διεθνή πρακτορεία δημοσίευσαν βίντεο ντοκουμέντο από την πτήση ενός εκ των τριών drone «καμικάζι» που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από το Λίβανο, στοχεύοντας μεταξύ άλλων την οικία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, στην Καισάρεια. Αν και το drone δεν κατέστρεψε την κατοικία, το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο έχει ήδη διαπεραστεί και στο πρόσφατο παρελθόν.

Η επίθεση αυτή συμβαίνει τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του εγεητή της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν την ενέργεια ως «απόπειρα δολοφονίας» του Νετανιάχου, αν και ο ίδιος δεν βρισκόταν στην κατοικία του τη στιγμή της επίθεσης. Ούτε οι σειρήνες έσπασαν τη σιωπή στην Καισάρεια, γεγονός που απασχολεί αρκετούς κατοίκους της περιοχής.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Ράιαν Κρόκερ, δήλωσε στο Politico ότι οι τρέχουσες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των οργανώσεων Χαμάς και Χεζμπολάχ δεν αναμένεται να εκτονωθούν σύντομα. Εκτίμησε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις σε ηγετικά μέλη των δύο οργανώσεων μπορούν να επιφέρουν έναν συνεχιζόμενο κύκλο αντεκδικήσεων και ενδέχεται να προωθήσουν την ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η κατάσταση αυτή πολλές φορές θυμίζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από τέσσερις δεκαετίες, όταν οι Ισραηλινοί εισέβαλαν στον Λίβανο, γεγονός που τελικά οδήγησε στη δημιουργία της Χεζμπολάχ. Ο Κρόκερ υπογράμμισε ότι η έννοια της ήττας ενός αντιπάλου είναι υποκειμενική, εξαρτώμενη από την αντίληψη του ίδιου του αντίπαλου.

Η επιτυχία των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και η απουσία έγκαιρης προειδοποίησης για απειλές στον εναέριο χώρο προκαλούν ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία των αισθητήρων αεράμυνας του Ισραήλ, καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται και η ένταση στη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

Πηγή: news.gr