Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και οι απαντήσεις του Ιράν
Κόσμος

Κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και οι απαντήσεις του Ιράν




Στους δρόμους της Τεχεράνης, περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, ανταγωνιζόμενοι στο κάλεσμα των αρχών, οι οποίοι εξέφραζαν τη χαρά τους για τα πρόσφατα πυραυλικά χτυπήματα στο Ισραήλ. Ορισμένοι από αυτούς κρατούσαν λάβαρα της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και πορτρέτα του νεκρού ηγέτη της, Χασάν Νασράλα. Στη συγκέντρωση, η Χεντιέ Γκολιζαντέχ, 29 ετών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «αισθάνεται υπερήφανη» και ότι «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλες τις συνέπειες».

Η επιχείρηση του Ιράν κατά του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την εκτόξευση 200 πυραύλων, ήταν η δεύτερη μέσα σε έξι μήνες και συνεχίζει να ανησυχεί τις διεθνείς σχέσεις στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, σημείωσε πως η χώρα του είχε προσπαθήσει να μην αντιδράσει στο θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς, φοβούμενη τις συνέπειες και χάνοντας τη δυνατότητα για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το Ιράν ανέλαβε ένα «λελογισμένο ρίσκο» με τις τελευταίες στρατιωτικές ενέργειες, αλλά η βαθύτερη ανησυχία φέρει το φόβο της κλιμάκωσης. Ο Αλί Βαέζ από το International Crisis Group επισημαίνει ότι εάν το Ιράν δεν απαντήσει, θα μπορούσε να υπονομευτεί η αξιοπιστία του απέναντι στους συμμάχους του. «Αυτή η αντιπαράθεση απέχει πολύ από το να τελειώσει», προειδοποίησε.

Η κρατική τηλεόραση μεταδιδόταν σκηνές χαράς από τις συγκεντρώσεις, με το πλήθος να φωνάζει «Θάνατος στο Ισραήλ! Θάνατος στην Αμερική!». Ο 45χρονος νοσηλευτής Μανσούρ Φιρουζαμπαντί δήλωσε την ανησυχία του ότι η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα. Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης του Ιράν, προγραμματίζει σπάνια ομιλία κατά την προσευχή της Παρασκευής, γεγονός που θα μπορούσε να ρίξει φως στις επόμενες ενέργειες της Τεχεράνης.

Η πολιτική κατάσταση είναι τεταμένη, καθώς οι πιέσεις από τους συντηρητικούς στην κυβέρνηση του Ιράν αυξάνονται, εν αναμονή των αποφάσεων σχετικά με την αντίδραση της χώρας. «Η τελευταία λέξη σε αυτή τη σύγκρουση δεν θα την έχει το Ιράν αλλά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ», ανέφερε ο αναλυτής Βαέζ, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα διαρκούς αναταραχής στην περιοχή.

Πηγή: news.gr