Κλιμάκωση της Βίας στη Μέση Ανατολή με Ισραηλινούς Βομβαρδισμούς και Αντεκδικήσεις του Ιράν
Κόσμος

Κλιμάκωση της Βίας στη Μέση Ανατολή με Ισραηλινούς Βομβαρδισμούς και Αντεκδικήσεις του Ιράν




Νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βηρυτό τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με στόχο μεταξύ άλλων ένα κέντρο άμεσης βοήθειας που σχετίζεται με τη Χεζμπολάχ. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων και συνέπεσαν με μια ημέρα έντονων χερσαίων μαχών στον νότιο Λίβανο, όπου τουλάχιστον οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός, που έχει εντείνει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο, πραγματοποίησε τουλάχιστον 17 πλήγματα στη Βηρυτό και σε προάστιά της. Δεύτερη φορά πλήττεται η καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας, με στόχο το «κέντρο της πολιτικής προστασίας» που υποστηρίζεται από το Ιράν. Στη Δαμασκό, οι ισραηλινές επιθέσεις φαίνεται να σκότωσαν τρεις ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Προβληματισμός εντείνεται καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεση των ΗΠΑ σε ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ιρανικών εγκαταστάσεων, παρόλο που έχει επαναβεβαιώσει την υποστήριξή του στο Ισραήλ. Η κλιμάκωση της βίας προκαλεί ανησυχίες για την ευρύτερη ασφάλεια στην περιοχή, έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η κατάσταση στο Λίβανο είναι ιδιαίτερα δραματική, με τα νοσοκομεία να είναι υπερφορτωμένα από τραυματίες, ενώ οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν διαφύγει από τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών επιθέσεων. Ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της σύγκρουσης τον Οκτώβριο του 2023 ήδη ξεπερνά τους 1.928, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί πολίτες.

Η ανησυχία για γενίκευση της σύγκρουσης αυξάνεται, καθώς και η ανταλλαγή απειλών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ συνεχίζεται, με πρόσφατη ιρανική επίθεση που αναφέρει το ισραηλινό στρατό. Οι εξελίξεις αυτές έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για ψυχραιμία και αποκλιμάκωση, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση.

Πηγή: news.gr