Μάχες και Ανθρωπιστική Κρίση στη Μέση Ανατολή
Κόσμος

Μάχες και Ανθρωπιστική Κρίση στη Μέση Ανατολή




Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η Χεζμπολάχ επιτέθηκε εκτοξεύοντας περίπου 50 ρουκέτες προς τον βόρειο Ισραήλ. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες κατέληξαν σε παραμεθόριες περιοχές χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς. Η Χεζμπολάχ, το φιλοϊρανικό κίνημα του Λιβάνου, ανέλαβε την ευθύνη αυτές τις επιθέσεις, δηλώνοντας ότι εκτόξευσε “ομοβροντία ρουκετών” προς την ισραηλινή πόλη Σάφεντ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, απαντώντας, προχώρησαν σε βομβαρδισμούς στα νότια προάστια της Βηρυτού το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικοινώνησαν με το Reuters. Οι μάρτυρες είδαν στήλες καπνού και άκουσαν εκρήξεις, ενώ είχε προηγηθεί προειδοποίηση των Ισραηλινών για εγκατάλειψη ενός συγκεκριμένου κτιρίου.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ εξετάζει την επιστολή των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν, η οποία ζητά από το Ισραήλ να λάβει μέτρα ώστε να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να αποφευχθεί η αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Αξιωματούχος της κυβέρνησης Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του θέματος και σκοπεύει να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς εταίρους του για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του.

Στον Λίβανο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Δημοσιεύματα και εικόνες από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια και αυτοκίνητα στην περιοχή της Κάνας, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τύρου. Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις του στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, εστιάζοντας τις επιχειρήσεις του στη Χεζμπολάχ. Από τις 8 Οκτωβρίου, οι νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα έχουν φτάσει τους 2.350, με τους τραυματίες να ανέρχονται σε 10.906, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: news.gr