Νέα Ελπίδα στη Θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ με Πεπτιδικό Αναστολέα Πρωτεϊνών Tau
Κόσμος

Νέα Ελπίδα στη Θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ με Πεπτιδικό Αναστολέα Πρωτεϊνών Tau




Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων έχει αναπτύξει ένα νέο φάρμακο που επιδρά σε δύο κύρια σημεία συσσώρευσης των πρωτεϊνών Tau, οι οποίες είναι βασικοί παράγοντες νευροεκφυλισμού στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Αντώνης Αγγίδης από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, επισημαίνει ότι το φάρμακο, ένας πεπτιδικός αναστολέας που ονομάζεται RI-AG03, έδειξε αποτελεσματικότητα τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε μελέτες με φρουτόμυγες. Αυτό το φάρμακο έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύει την πρωτεΐνη Tau, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες ανεπιθύμητων παρενεργειών σε σχέση με άλλους αναστολείς που επηρεάζουν διάφορες πρωτεΐνες.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της αμερικανικής Ένωσης Αλτσχάιμερ «Alzheimer’s & Dementia», χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Αλτσχάιμερ. Ο Ρίτσαρντ Όκλεϊ, αναπληρωτής διευθυντής Έρευνας και Καινοτομίας, τονίζει ότι η εργασία αυτή ανοίγει δρόμους για μια νέα θεραπεία που στοχεύει την Tau και έχει τη δυνατότητα να είναι πιο στοχευμένη από τις υπάρχουσες θεραπείες.

Προς το παρόν, η μελέτη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν το φάρμακο σε τρωκτικά προτού προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές. Ο Δρ. Αγγίδης δήλωσε ότι «δε γνωρίζουμε ακόμη αν το φάρμακο θα λειτουργήσει ή αν θα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, αλλά είναι μια συναρπαστική εξέλιξη και ανυπομονούμε για τις επόμενες φάσεις της έρευνας».

Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της επιστημονικής δουλειάς που εκτελείται από πανεπιστημιακά ιδρύματα και την προοπτική νέων θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο Αντώνης Αγγίδης, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ανέπτυξε το φάρμακο χρησιμοποιώντας υπολογιστική βιολογία. Οι ερευνητές προέρχονται από τα πανεπιστήμια Σαουθάμπτον, Λάνκαστερ και Νότιγχαμ Τρεντ, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Πηγή: news.gr