Νέο Φάρμακο για τη Σχιζοφρένεια με Λιγότερες Παρενέργειες και Αναπάντητες Ερωτήσεις
Κόσμος

Νέο Φάρμακο για τη Σχιζοφρένεια με Λιγότερες Παρενέργειες και Αναπάντητες Ερωτήσεις




Για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε νέο φάρμακο για τη σχιζοφρένεια, το οποίο θα ονομάζεται Cobenfy. Το φάρμακο χορηγείται σε δισκίο δύο φορές την ημέρα και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στην αγορά από τον Οκτώβριο. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι ότι φαίνεται να έχει λιγότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τα προηγούμενα διαθέσιμα φάρμακα.

Το Cobenfy λειτουργεί ρυθμίζοντας την ακετυλοχολίνη, μια ουσία που επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή. Όπως εξηγεί η Δρ. Αν Σιν, ψυχίατρος, η σχιζοφρένεια σχετίζεται με υπερβολική δραστηριότητα της ντοπαμίνης και αυτό το φάρμακο είναι το πρώτο που δεν αλλάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Άντριου Μίλερ, αναφέρει ότι η έρευνα για την στόχευση των μουσκαρινικών υποδοχέων προήλθε από ένα τυχαίο κλινικό εύρημα το 1997, το οποίο έδειξε προοπτική αποτελεσματικότητας. Οι μουσκαρινικοί υποδοχείς είναι ουσίες στον εγκέφαλο που, αν και σημαντικές, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες αν ενεργοποιηθούν στο γαστρεντερικό σύστημα.

Για να αποφευχθούν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η ομάδα του Μίλερ πρόσθεσε ένα δεύτερο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη. Αυτό το φάρμακο εμποδίζει τους γαστρεντερικούς υποδοχείς, επιτρέποντας στο Cobenfy να ενεργήσει στον εγκέφαλο χωρίς παρενέργειες.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, Bristol Myers Squibb, ανακοίνωσε ότι η μηνιαία τιμή του Cobenfy θα είναι 1.850 δολάρια. Όσον αφορά την έγκριση του φαρμάκου, ο FDA βασίστηκε σε διπλά τυφλές κλινικές δοκιμές πέντε εβδομάδων. Παρόλο που η έγκριση είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, κάποιοι ειδικοί ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη ασφαλιστική και αποτελεσματική χρήση του φαρμάκου, καθώς οι κλινικές δοκιμές είχαν περιορισμένη διάρκεια.

Οι συνήθεις παρενέργειες του Cobenfy περιλαμβάνουν ναυτία, δυσκοιλιότητα και ταχυκαρδία.

Πηγή: news.gr