Ο Αποθανών Φετουλάχ Γκιουλέν και η Πολιτική Κληρονομιά του στην Τουρκία
Κόσμος

Ο Αποθανών Φετουλάχ Γκιουλέν και η Πολιτική Κληρονομιά του στην Τουρκία




Ο αυτόεξόριστος στην Αμερική ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ίδρυσε ένα ισχυρό ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία και εκτός αυτής, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε τον θάνατό του, καθώς η ιστοσελίδα Herkul ανέφερε ότι πέθανε σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν είχε καταφύγει στην Πενσιλβάνια το 1999 και αρνούνταν οποιαδήποτε συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κατά την οποία περίπου 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Γνωστός ως “Χοτζαεφέντι” (σεβαστός δάσκαλος), γεννήθηκε το 1941 σε χωριό της επαρχίας Ερζερούμ. Ο πατέρας του ήταν ιμάμης και ο Γκιουλέν μελέτησε το Κοράνι από νεαρή ηλικία. Το 1959 διορίστηκε ιμάμης σε τζαμί στην Αδριανούπολη και απέκτησε αναγνώριση ως ιεροκήρυκας στη Σμύρνη τη δεκαετία του ’60. Εκεί, ίδρυσε φοιτητικές εστίες και άρχισε να δίνει κηρύγματα, κάνοντας έτσι τα πρώτα βήματα για την ίδρυση ενός ευρέως δικτύου που θα είχε επιρροή τα επόμενα χρόνια.

Αρχικά, ο Γκιουλέν ήταν σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν το 2013, όταν έρευνες σχετικά με διαφθορά εξέτασαν υπουργούς που συνδέονταν με τον Ερντογάν. Ο Γκιουλέν θεωρήθηκε ότι είχε ρόλο πίσω από αυτές τις έρευνες και το 2014 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση χαρακτήρισε το κίνημά του ως τρομοκρατική οργάνωση και προέβη σε εκτενείς καταστολές κατά των υποστηρικτών του.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν και οι υποστηρικτές του εξέδωσαν ανακοινώσεις εναντίον του Γκιουλέν, ο οποίος κατήγγειλε την απόπειρα και αρνήθηκε κάθε σχέση. Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε πολλές συλλήψεις και εκτελέσεις μέτρων σε βάρος του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του, καθώς και κλείσιμο ιδρυμάτων που σχετίζονται με αυτόν.

Η πρώτη επίσημη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης για τον θάνατο του Γκιουλέν προήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο θάνατός του δεν σηματοδοτεί εφησυχασμό και συνέχισε να ανακοινώνει την συνέχιση της πάλης κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο Φιντάν κάλεσε τους υποστηρικτές του Γκιουλέν να εγκαταλείψουν τον “λάθος δρόμο” που έχουν επιλέξει.

Πηγή: news.gr