Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Πολιτική Κληρονομιά του στην Τουρκία
Κόσμος

Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Πολιτική Κληρονομιά του στην Τουρκία




Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο ιεροκήρυκας που η τουρκική κυβέρνηση θεωρούσε ως τον κύριο ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου είχε βρει καταφύγιο ως πολιτικός πρόσφυγας για πολλές δεκαετίες. Η είδηση του θανάτου του μεταδόθηκε αρχικά μέσω χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον ανιψιό του, Εμπουσελέμε Γκιουλέν.

Ο Γκιουλέν, ηγέτης μιας ισχυρής θρησκευτικής αδελφότητας, δημιούργησε ένα ισλαμιστικό κίνημα με μοναδική ταυτότητα και ανεπτυγμένο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων, δραστηριοποιούμενος κύρια στον τομέα της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνικής προσφοράς. Από το 2002 και μετά αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις τους έγιναν τεταμένες το 2013.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, πολλοί υποστηρικτές του Γκιουλέν, που κατείχαν δημόσιες θέσεις, φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ο ίδιος κατηγορήθηκε ως το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον και στελέχη του τουρκικού πολιτικού συστήματος τον χαρακτήρισαν ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης, αποδίδοντας στους υποστηρικτές του την ονομασία «FETO».

Ο Γκιουλέν ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999, αφού είχε εξοριστεί εκεί λόγω του αυξανόμενου πολιτικού κινδύνου στην Τουρκία, όπου είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών που κυριαρχούσαν στη πολιτική σκηνή. Η Τουρκία είχε επανειλημμένα ζητήσει την έκδοσή του, χωρίς ποτέ οι ΗΠΑ να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα. Είναι σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην σύγχρονη τουρκική ιστορία και ο κύριος εχθρός του προεδρεύοντος Ερντογάν.

Πηγή: news.gr