Ο Βασιλιάς Κάρολος Επισκέπτεται την Αυστραλία Μετά από 13 Χρόνια και Φέρνει Στο Προσκήνιο τη Συζήτηση για τη Δημοκρατία
Κόσμος

Ο Βασιλιάς Κάρολος Επισκέπτεται την Αυστραλία Μετά από 13 Χρόνια και Φέρνει Στο Προσκήνιο τη Συζήτηση για τη Δημοκρατία




Ο βασιλιάς Κάρολος, ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που έχει ζήσει στην Αυστραλία, θα φθάσει στη χώρα την Παρασκευή, σηματοδοτώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη σε βρετανική επικράτεια μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο. Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη του μονάρχη στην Αυστραλία τα τελευταία 13 χρόνια και επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της μοναρχίας στην Αυστραλία.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αυστραλοί είναι διχασμένοι για το αν θα ήθελαν να μετατραπεί η χώρα σε δημοκρατία, με 45% των πολιτών να προτιμούν τη συνταγματική μοναρχία και 33% να επιθυμούν την αλλαγή. Ο Τζορτζ Μπράντις, πρώην Υπάτος Αρμοστής της Αυστραλίας στο Λονδίνο, σημειώνει ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί είναι ενήμεροι για την εκτίμηση του βασιλιά προς τη χώρα τους.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης, οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές διανέμουν φυλλάδια που περιέχουν το μήνυμα “αποχαιρετιστήρια περιοδεία της μοναρχίας”. Ο Νέιθαν Χάνσφορντ, συμπρόεδρος του Αυστραλιανού Κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας, εκφράζει την επιθυμία του να αποχαιρετήσει τη βασιλεία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βασιλιάς Κάρολος είναι σε θεραπεία για καρκίνο και οι ανακριτικές διαδικασίες σχετικά με την εκδήλωση της μοναρχίας δεν ευθύνονται για αυτό. Ο συγγραφέας Τόμας Κένελι, ο οποίος θα συναντήσει το βασιλικό ζεύγος, αναφέρει πως οι Αυστραλοί θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να γίνουν δημοκρατία, διευκρινίζοντας πως ο Καρόλος έχει δηλώσει ότι η απόφαση ανήκει στον αυστραλιανό λαό.

Η επίσκεψη του βασιλιά και της βασίλισσας Καμίλα θα περιλαμβάνει σταθμούς σε Σίδνεϊ και Καμπέρα, πριν την αναχώρησή τους για τα νησιά Σαμόα. Όμως, θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έκτασης, λόγω των ιατρικών φροντίδων που απαιτεί η κατάσταση της υγείας του Καρόλου. Ο βασιλιάς θα συναντηθεί και με τον ερευνητή Ρίτσαρντ Σκόλιερ, ο οποίος έχει αναγνωριστεί για τη συμβολή του στη θεραπεία του καρκίνου.

Η Αυστραλία έχει εξελιχθεί σε μια χώρα με πλούσια πολιτιστική ποικιλία, με νέους πολίτες που δεν είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στον βασιλιά. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Κένελι, εξακολουθεί να υπάρχει μια ανεξήγητη εξάρτηση από τη μοναρχία, παρά τις αλλαγές στην κοινωνία. Πηγή: news.gr