Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια και κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να τροποποιήσει το Σύνταγμά της ώστε να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα στη χώρα. Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι απαραίτητη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τόνισε την ανάγκη για πολιτική ενότητα και διάλογο προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία βήματα για την πρόοδο.
Η Βουλγαρία έχει μακροχρόνια παρεμποδίσει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, αφορώντας ιστορικές και γλωσσικές διαφορές. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν σε μια συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, η οποία προβλέπει την άρση του «βέτο» από την πλευρά της Βουλγαρίας, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επιχείρησε να υλοποιήσει αυτή την πρόταση, αλλά δεν τα κατάφερε, λόγω της απαιτούμενης πλειοψηφίας 2/3 στη Βουλή. Με τη σημερινή κυβέρνηση του VMRO-DPMNE υπό τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, η κατάσταση δεν έχει διευθετηθεί. Ο τελευταίος πρότεινε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, αλλά η ισχύς των αλλαγών να ξεκινά μόνο με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, πρόταση που απορρίπτεται από τη Βουλγαρία και την ΕΕ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2021, μόλις το 0,2% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας δηλώνει βούλγαρος, γεγονός που η Σόφια αμφισβητεί. Παράλληλα, η ΕΕ έχει αποσυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας από αυτήν της Αλβανίας, με την τελευταία να έχει ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε, επίσης, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ύψους 6 δισ. ευρώ, που έχει σαν στόχο την ενίσχυση και την οικονομική σύγκλιση της περιοχής με την ΕΕ. Η ίδια απέδωσε εύσημα στη Βόρεια Μακεδονία για την εναρμόνισή της με την εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ, καθώς και για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία.
Πηγή: news.gr