Οι Ισραηλινοί επιβάλλουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης με τη Χεζμπολά
Κόσμος

Οι Ισραηλινοί επιβάλλουν σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό εν μέσω κλιμάκωσης της σύρραξης με τη Χεζμπολά




Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με πηγή από τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Αυτό το πλήγμα αποτελεί το πρώτο σε σουνιτικό τομέα της πρωτεύουσας αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολά πριν από σχεδόν έναν χρόνο. Αν και προηγούμενες επιθέσεις στοχεύσαν κυρίως νότιες συνοικίες και προάστια που είναι οχυρά της Χεζμπολά, το σημερινό πλήγμα κλιμακώνει τη στρατιωτική επέμβαση στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας.

Από την επίθεση, υπήρξαν αναφορές για τουλάχιστον τέσσερις θανάτους σε επίθεση ισραηλινού drone σε διαμέρισμα που θεωρείται ότι ανήκει στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που είναι συμμαχική με τη Χεζμπολά και συμμετέχει σε επιθέσεις κατά του βόρειου Ισραήλ. Κατά την διάρκεια του τελευταίου μετώπου, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) ανακοίνωσε ότι τρία μέλη του σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη επίθεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κλιμακωθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου, με στόχο να επαναπατριστούν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί. Στις τελευταίες επιθέσεις, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων της Χεζμπολά σε όλη τη χώρα, με τουλάχιστον 105 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους πρόσφατα.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι “καμία τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή” για τις δυνάμεις του Ισραήλ, ενισχύοντας τις ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη. Οι προσπάθειες της Χεζμπολά να ανταποδώσουν τις επιθέσεις με εκτοξευτήρες ρουκετών έχουν δημιουργήσει κλίμα αυξημένης έντασης στην περιοχή.

Η κλιμάκωση των βίαιων συγκρούσεων έχει επιπτώσεις και στους πολίτες του Λιβάνου, με τον πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι να δηλώνει ότι οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς μπορεί να φθάσουν το ένα εκατομμύριο, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στην ιστορία της χώρας. Η άφιξη ξένων διπλωματών και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προσπαθούν να ανακουφίσουν την κατάσταση.

Πηγή: news.gr