Ουκρανία και Ρωσία σε νέα κλιμάκωση εντάσεων με πυρηνικές απειλές και στρατηγικές προσαρμογές
Κόσμος

Ουκρανία και Ρωσία σε νέα κλιμάκωση εντάσεων με πυρηνικές απειλές και στρατηγικές προσαρμογές




Η Ουκρανία βρίσκεται σε μια προσπάθεια να πείσει τους συμμάχους της να της επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά του ρωσικού εδάφους. Αυτή η προοπτική έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν απειλήσει τη Δύση με πυρηνικά πλήγματα.

Σε απάντηση στις εξελίξεις αυτές, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη αλλαγή του ρωσικού δόγματος σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «μήνυμα» προς τις δυτικές χώρες. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό οι «μη φιλικές» χώρες να αξιολογήσουν προσεκτικά την κατάσταση και τις επιπτώσεις μιας πιθανής συμμετοχής τους σε επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν δεχθεί «μαζική εξαπόλυση» αεροπορικών επιθέσεων. Υποστήριξε ότι κάθε επίθεση από μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη μπορεί θεωρηθεί ως κοινή επίθεση.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η ρωσική πυρηνική αποτροπή προσαρμόζεται σύμφωνα με τις αυξανόμενες εντάσεις στις γύρω περιοχές, κάνοντάς μας να κατανοήσουμε την επιρροή της Ουκρανίας στη στρατηγική αυτή. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές δικαιολογούνται από την «εμφάνιση νέων πηγών απειλών» για τη Ρωσία και τους συμμάχους της.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε τις νέες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή, γεγονός που είναι σπάνιο. Η υιοθέτηση του νέου δόγματος δεν έχει επισημοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση δεν έγινε λόγος για την επέκταση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.

Πηγή: news.gr