Πιθανότητες Μετάδοσης του ιού Marburg και Συμβουλές για Ταξιδιώτες στη Ρουάντα
Κόσμος

Πιθανότητες Μετάδοσης του ιού Marburg και Συμβουλές για Ταξιδιώτες στη Ρουάντα




Η κατάλληλη πληροφόρηση είναι ζωτικής σημασίας για τους ταξιδιώτες. Ειδικότερα, όσοι επισκέπτονται τη Ρουάντα θα πρέπει να ενημερώνονται για την παρατεταμένη επιδημία του ιού Marburg που ευρίσκεται σε εξέλιξη. Χρειάζεται να τηρούν τις οδηγίες των τοπικών υγειονομικών αρχών προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια τους.

Η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό Marburg για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Ρουάντας είναι χαμηλή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο απαιτεί άμεση επαφή με σωματικά υγρά συμπτωματικών περιπτώσεων, όπως αναφέρεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Σε περίπτωση που υπάρξουν εισαγωγές κρουσμάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται περιορισμένη εφόσον ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα σχετιζόμενα με τον ιό Marburg, όπως πυρετό, έμετο, διάρροια ή αιμορραγία. Είναι σημαντικό να αποφεύγουν επίσης υλικά και επιφάνειες μολυσμένα από σωματικά υγρά, συμπεριλαμβανομένων των σορούς μολυσμένων ατόμων.

Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις στις πληγείσες περιοχές για μη επείγουσες ιατρικές ανάγκες. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται σε ασφαλείς συνθήκες, αποφεύγοντας οικότοπους που μπορεί να φιλοξενούν νυχτερίδες, καθώς και οποιαδήποτε μορφή στενής επαφής με άγρια ζώα.

Όσοι επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να αναζητούν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα που ενδέχεται να σχετίζονται με τον ιό Marburg. Είναι σημαντικό να αναφέρουν το ταξιδιωτικό τους ιστορικό και τις πιθανές επαφές τους με μολυσμένα άτομα.

Το ECDC συνεργάζεται με τον ΠΟΥ Ευρώπης και το CDC Αφρικής προκειμένου να συλλέξει επιπλέον πληροφορίες και να αναπτύξει οδηγίες προς τις δημόσιες υγειονομικές αρχές της ΕΕ.

Πηγή: news.gr