Πλημμυρίζει η Σαχάρα μετά από τριάντα χρόνια ανομβρίας
Κόσμος

Πλημμυρίζει η Σαχάρα μετά από τριάντα χρόνια ανομβρίας




Οι έντονες βροχοπτώσεις στο Μαρόκο, οι οποίες σημειώθηκαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αναπάντεχη όαση στην έρημο Σαχάρα, μετατρέποντας τους αμμόλοφους σε έναν πίνακα με νερό και ζωή. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, κάνοντάς το ιδιαίτερα σπάνιο.

Στις 2 ημερών καταιγίδες τον Σεπτέμβριο, οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν τον ετήσιο μέσο όρο σε αρκετές περιοχές, που συνήθως δέχονται λιγότερα από 250 χιλιοστά βροχής ετησίως. Στην περιοχή Τάτα, η οποία υπέστη σοβαρές επιπτώσεις, οι καταγραφές έδειξαν πάνω από 100 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.

Το νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας, που είναι γνωστό για τις άγονες συνθήκες του, έχει σπάνιες βροχές στα τέλη του καλοκαιριού. Στη Ταγκουνίτ, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, η καταγραφή των βροχοπτώσεων αποτέλεσε άλλη μια ένδειξη της ασυνήθιστης κλιματικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι εικόνες που απελευθερώθηκαν από τις καταιγίδες ήταν θεαματικές, με νερά να ρέουν ανάμεσα στους αμμόλοφους της Σαχάρας, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό συνδυασμό τοπίου και υδάτινης ζωής. Οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν μάλιστα την πλημμύρα στη λίμνη Ιρίκι, μια διάσημη λίμνη μεταξύ Ζαγκορά και Τάτα, η οποία είχε παραμείνει ξερή για 50 χρόνια.

Πηγή: news.gr