Πολιτική Κρίση και Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στον Λίβανο: Εξελίξεις και Αντιδράσεις
Κόσμος

Πολιτική Κρίση και Στρατιωτικές Επιχειρήσεις στον Λίβανο: Εξελίξεις και Αντιδράσεις




Πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς και η Βρετανία, έχουν προχωρήσει στην ανακοίνωση πτήσεων για την εσπευσμένη απομάκρυνση των υπηκόων τους από τον Λίβανο. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποστέλλει ένα ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Γάλλοι πολίτες. Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προβαίνουν σε περιορισμένες χερσαίες επιδρομές εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, από την 23η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούν συνεχείς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, στοχεύοντας σε περιοχές που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολάχ. Μετά από μια θανατηφόρα επίθεση, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δολοφονήθηκε, γεγονός που ενίσχυσε περαιτέρω την ένταση. Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, επισημαίνεται η ανάγκη για περιορισμένες επιχειρήσεις με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πολίτες του Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την αντιμετώπιση των απειλών από το σιιτικό κίνημα, το οποίο είναι υποστηρικτής του Ιράν. Πολλοί ηγέτες διεθνούς επιπέδου καλούν τον στρατό του Ισραήλ να σταματήσει τις χερσαίες επιδρομές, φοβούμενοι τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο πόλεμο. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις χερσαίες ενέργειες του Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την ισραηλινή απειλή αν οι δυνάμεις του Ισραήλ εισέλθουν στο έδαφος του Λιβάνου. Αξιωματούχοι χθες ανέφεραν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή έχουν προκαλέσει περισσότερους από 95 θανάτους.

Στον αντίποδα, οι μονάδες του στρατού του Λιβάνου αρχίζουν να αναδιπλώνονται σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, λόγω της κλιμάκωσης της βίας. Βομβαρδισμοί του Ισραήλ αναφέρθηκαν και στη Δαμασκό, προκαλώντας θύματα και στους πολίτες της Συρίας. Οι εντάσεις εξακολουθούν να αυξάνονται, με τον ΟΗΕ να δηλώνει ότι οι κυανόκρανοι δεν μπορούν πλέον να περιπολούν στις περιοχές κοντά στην μπλε γραμμή.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι τεταμένη και οι κίνδυνοι για περαιτέρω κλιμάκωση στις ένοπλες συγκρούσεις αυξάνονται καθημερινά. Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να πολεμά τους “εχθρούς” της, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να φτάσει. Πηγή: news.gr