Προτάσεις για την Υπό όρους Αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η Πολιτική Στάση της Τουρκίας
Κόσμος

Προτάσεις για την Υπό όρους Αποφυλάκιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η Πολιτική Στάση της Τουρκίας




Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν κρατείται από το 1999 σε συνθήκες απομόνωσης στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας, εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης. Πρόσφατα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι το κόμμα του μπορεί να συμφωνήσει στην υπό όρους αποφυλάκισή του, εφόσον εκείνος αποκηρύξει δημόσια την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να παραδώσουν τα όπλα τους.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΜΗΡ, ο Μπαχτσελί εξήγησε ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν αν όλοι αποδεχτούν μια πολιτική χωρίς τρομοκρατία. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τον Οτσαλάν να δηλώσει ότι η τρομοκρατία έχει τελειώσει και η οργάνωση έχει διαλυθεί. Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε επίσης στο «δικαίωμα στην ελπίδα», που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων υπό καλές συνθήκες.

Η δήλωση του Μπαχτσελί ενδέχεται να έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κουρδικό Ζήτημα. Ωστόσο, η πρώτη ένδειξη στήριξης από τον πρόεδρο Ερντογάν δεν ήταν ξεκάθαρη. Αν και δήλωσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί οι πολιτικοί κύκλοι που υπονομεύουν τη δημοκρατία, πρόσθεσε ότι περιμένει από όλους να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει θέση για την τρομοκρατία στην Τουρκία.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, παρείχε κατ’ αρχήν στήριξη στην πρόταση του Μπαχτσελί, υπογραμμίζοντας τη σημασία του τερματισμού της αιματοχυσίας. Από την πλευρά του φιλοκουρδικού κόμματος DEM, η συμπρόεδρος Τουλάι Χατιμογουλαρί δήλωσε ότι η άρση της απομόνωσης του Οτσαλάν είναι απαραίτητη για την έναρξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πηγή: news.gr