Ρωσικές επιθέσεις πλήττουν στρατηγικούς στόχους και πλοία με ανθρωπιστικά φορτία στην Ουκρανία
Κόσμος

Ρωσικές επιθέσεις πλήττουν στρατηγικούς στόχους και πλοία με ανθρωπιστικά φορτία στην Ουκρανία




Σήμερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ένα ακόμη χωριό κοντά στο Ποκρόφσκ, που λειτουργεί ως επιμελητειακό κόμβο στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «χάρη στην αποφασιστική δράση των μονάδων της ομάδας Κέντρο, το χωριό Γκροντίφκα απελευθερώθηκε». Το χωριό αυτό βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων ανατολικά του Ποκρόφσκ.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία υπέστη πυραυλικές επιθέσεις, με την Πολεμική Αεροπορία να αναφέρει ότι ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος έπληξε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι. Αν και η Πολεμική Αεροπορία σπανίως αποκαλύπτει ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, η παραδοχή ενός τέτοιου πλήγματος είναι σπάνια. Η ίδια βάση υφίσταται τακτικές επιθέσεις από τη Ρωσία. Το πλήγμα σημειώθηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Ολλανδού υπουργού Άμυνας για την προμήθεια περισσότερων μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πύραυλοι Κινζάλ καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, με θραύσματα να πέφτουν σε τρεις περιοχές της πόλης. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί απώλειες ή σοβαρές ζημιές, καθώς η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέβαλε επιτυχείς προσπάθειες να αντιμετωπίσει τους εισερχόμενους στόχους.

Επιπλέον, η Ρωσία επιτέθηκε σε πολιτικό πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι στο ουκρανικό λιμάνι Πιφντένι. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αποκατάστασης της Ουκρανίας δήλωσε ότι είναι το 20ό πολιτικό πλοίο που πλήττεται από ρωσικές επιθέσεις. Ευτυχώς, κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος, που είναι πολίτες της Αιγύπτου και της Συρίας, δεν έχει υποστεί τραυματισμούς.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέξιι Κουλέμπα τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την αποτελεσματική λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει τα λιμάνια στην Ουκρανία από την αρχή της στρατιωτικής της επιχείρησης τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: news.gr