Σχέδια απόπειρας δολοφονίας Ισραηλινών από Παλαιστίνιους με υποστήριξη Ιράν
Κόσμος

Σχέδια απόπειρας δολοφονίας Ισραηλινών από Παλαιστίνιους με υποστήριξη Ιράν




Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη επτά Παλαιστίνιων που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν και απόπειρες δολοφονίας Ισραηλινών αξιωματούχων και επιστημόνων. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή Μπέιτ Σαφάφα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα άτομα αυτά σχεδίαζαν να δολοφονήσουν έναν διάσημο Ισραηλινό επιστήμονα και τον δήμαρχο μιας μεγάλης ισραηλινής πόλης, με καθοδήγηση από ιρανικούς παράγοντες.

Ένας από τους υπόπτους, ηλικίας 23 ετών, είχε επαφή με μια ξένη οντότητα, η οποία στρατολόγησε άλλα άτομα για να εμπλακούν σε πυρκαγιά σε ένα όχημα στην Ιερουσαλήμ και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τις μυστικές υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση Ιρανών αξιωματούχων στο εξωτερικό. Οι αρχές ανακάλυψαν, κατά τη διάρκεια ερευνών στα σπίτια των υπόπτων, 50.000 σέκελ (περίπου 12.000 ευρώ) σε μετρητά, μια πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας και διάφορες πιστωτικές κάρτες.

Η υπόθεση αυτή είναι η πέμπτη που αποκαλύπτεται το τελευταίο μήνα και σχετίζεται με σχέδια δολοφονιών από ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, τα οποία έχουν αποτραπεί από τις ισραηλινές αρχές. Οι ισραηλινές υπηρεσίες διαθέτουν ιστορικό επιχειρήσεων στο Ιράν, περιλαμβάνοντας προηγούμενες δολοφονίες που αποδίδονται στη δράση τους, όπως η περίπτωση του Ισμαήλ Χανίγια.

Η προφυλάκιση των συλληφθέντων έχει παραταθεί έως τις 24 Οκτωβρίου, και αναμένεται να κατατεθεί το κατηγορητήριο από την εισαγγελία της Ιερουσαλήμ για σοβαρά εγκλήματα ασφαλείας. Χθες, οι αρχές εξάρθρωσαν επίσης ένα δίκτυο κατασκόπων, αποτελούμενο από επτά Ισραηλινούς, οι οποίοι μάζευαν πληροφορίες για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένοι από αυτούς εμπλέκονταν σε κατασκοπεία για δύο χρόνια, εκτελώντας δραστηριότητες από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή: news.gr