Σχέδιο επίθεσης κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο αποτράπηκε από τις γερμανικές αρχές
Κόσμος

Σχέδιο επίθεσης κατά της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο αποτράπηκε από τις γερμανικές αρχές




Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέστειλαν ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο. Ο υποψήφιος δράστης, ένας Λίβυος που φέρει το όνομα Ομάρ Α., παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον δικαστή. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία, είχε επαφές με μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ομάρ Α., ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη στην οικία του στο Μπερνάου, κοντά στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν και ειδικές δυνάμεις. Ο ύποπτος κατηγορείται ότι σχεδίασε μια «επίθεση με ισχυρό μιντιακό αντίκτυπο με πυροβόλα όπλα» με στόχο την ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάζερ, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας ενεργοποιήθηκαν έγκαιρα για την αποτροπή πιθανών επιθέσεων. Υπογράμμισε την αυξημένη απειλή από ισλαμιστική, αντισημιτική και αντι-ισραηλινή βία. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές διενήργησαν έρευνες σε ένα δεύτερο διαμέρισμα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που ανήκει σε θείο του υπόπτου, όπου ο Ομάρ Α. ίσως σκοπεύει να κρυφτεί.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από πληροφορίες ξένων υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Ομάρ Α. έφτασε στη Γερμανία το Νοέμβριο του 2022 και είχε υποβάλει αίτημα ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, ευχαρίστησε τις γερμανικές αρχές για τις ενέργειές τους που διασφάλισαν την ασφάλεια της πρεσβείας.

Πηγή: news.gr