Στρατιωτική Συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία υπό Αμφισβήτηση από το ΝΑΤΟ
Κόσμος

Στρατιωτική Συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία υπό Αμφισβήτηση από το ΝΑΤΟ




Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι η Συμμαχία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ανάπτυξη Βορειοκορεατών στρατιωτών στη Ρωσία «σε αυτό το στάδιο». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αναφορές των νοτιοκορεατικών μυστικών υπηρεσιών, τόνισε ότι η επίσημη θέση του ΝΑΤΟ παραμένει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενεργή συμμετοχή Βορειοκορεατών στρατιωτών στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι πληροφορίες από τη Νότια Κορέα αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει στείλει ένα πρώτο απόσπασμα 1.500 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεών της στο Βλαδιβοστόκ και θα αποστείλει περισσότερους στο εγγύς μέλλον. Η νοτιοκορεατική υπηρεσία, υποστηριζόμενη από δορυφορικές εικόνες, ανέφερε ότι εντόπισε τη μεταφορά αυτών των ειδικών δυνάμεων μέσω πλοίου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, επιβεβαιώνοντας την αρχή της στρατιωτικής συμμετοχής της Βόρειας Κορέας.

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι είναι σε «στενή επαφή» με τους ασιατικούς εταίρους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας, η οποία συμμετείχε πρόσφατα σε συνάντηση της Συμμαχίας σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Σε προηγούμενη δήλωσή του, ο Αυστραλός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ισχυριστεί ότι 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο πλευρό ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ο Ρούτε δήλωσε ότι και αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Πηγή: news.gr