Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ εντείνουν τον αγώνα τους κατά του Ισραήλ
Κόσμος

Συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή: Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ εντείνουν τον αγώνα τους κατά του Ισραήλ




Μετά το θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, η Χαμάς δήλωσε ότι η πολεμική της προσπάθεια κατά του Ισραήλ θα συνεχιστεί μέχρι την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Το τελευταίο Σάββατο, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 73 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της περιοχής. Η επίθεση έλαβε χώρα την ίδια ημέρα που ένα drone έπληξε την ιδιωτική κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια απόπειρα δολοφονίας θεωρούμενη από τη Χεζμπολάχ.

Στην Μπέιτ Λάχια, στην βόρεια Γάζα, οι ομάδες διάσωσης ανακάλυψαν 73 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών, με εκπρόσωπο της πολιτικής προστασίας να σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα ερείπια. Ο ισραηλινός στρατός αντέτεινε ότι οι αριθμοί που δημοσιεύτηκαν δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και υποστήριξε ότι οι επιθέσεις του ήταν στοχευμένες σε στόχους της Χαμάς.

Από την 6η Οκτωβρίου, η πολιτική προστασία έχει αναφέρει πάνω από 400 θανάτους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών επιτυχιών. Μαζί με αυτή την κατάσταση, η επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ τόνισε την τρομακτική κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Ο Νετανιάχου, σχολιάζοντας την απόπειρα δολοφονίας, ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αν προσπαθήσουν να βλάψουν τους πολίτες του Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη συγκεκριμένη επίθεση.

Η τρέχουσα σύγκρουση ξεκίνησε με την σειρά επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οδηγώντας σε αντεπίθεση από το Ισραήλ στη Γάζα, με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους και σοβαρές απώλειες. Παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες του Ισραήλ ενάντια σε Χαμάς και Χεζμπολάχ, οι ομάδες αυτές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν την αντιπαράθεση.

Για την κατάσταση στην περιοχή, από τις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.454 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Λίβανο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί λόγω της διαρκούς κλιμάκωσης της βίας. Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές επιθέσεις κατά θέσεων της Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιθέσεις που προέρχονται από το Λίβανο.

Πηγή: news.gr