Συμφωνία για Εκεχειρία Λίγες Μέρες Πριν τη Δολοφονία του Νασράλα
Κόσμος

Συμφωνία για Εκεχειρία Λίγες Μέρες Πριν τη Δολοφονία του Νασράλα




Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε στο CNN ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, είχε συμφωνήσει σε μια εκεχειρία διάρκειας 21 ημερών λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του από το Ισραήλ. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός είχε προταθεί από τον Τζο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους διεθνείς συμμάχους στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Συμφωνήσαμε πλήρως. Ο Λίβανος προχώρησε σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου ήρθε σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ, και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για αυτές τις εξελίξεις. Μας είπαν ότι ο Νετανιάχου είχε επίσης συμφωνήσει με τη δήλωση των δύο προεδρικών εκπροσώπων, Μπάιντεν και Μακρόν», πρόσθεσε ο Χαμπίμπ.

Ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η πληροφορία ήρθε την προηγούμενη μέρα, όταν εξέδωσαν κοινή δήλωση οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ, ζητώντας εκεχειρία 21 ημερών «για να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία να πετύχει και να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις πέρα από τα σύνορα».

Σύμφωνα με τον Χαμπίμπ, ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, επρόκειτο να επισκεφτεί τον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός. «Μας ενημέρωσαν ότι ο κ. Νετανιάχου είχε συμφωνήσει σε αυτό και έτσι πήραμε τη συγκατάθεση της Χεζμπολάχ», τόνισε ο Χαμπίμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποχώρηση της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή, ο Χαμπίμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάντα σημαντικές. «Δεν νομίζω ότι έχουμε κάποια εναλλακτική. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν είμαστε σίγουροι ακόμα, αλλά η σημασία τους στη διαδικασία της εκεχειρίας είναι ζωτικής σημασίας», κατέληξε ο Χαμπίμπ.

Πηγή: news.gr