Θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τα επακόλουθα της κατάστασης στη Γάζα
Κόσμος

Θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τα επακόλουθα της κατάστασης στη Γάζα




Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι πιθανότατα νεκρός, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12. Οι υπουργοί που μετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας επιβεβαίωσαν την κατάσταση, ενώ δύο επιπλέον αξιωματούχοι τόνισαν το ίδιο.

Η κατάσταση του Σινουάρ ερευνάται περαιτέρω, καθώς μια πηγή ασφαλείας από το Ισραήλ ανέφερε ότι γίνονται εξετάσεις DNA στο πτώμα ενός μαχητή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ανήκει στον ίδιο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν σκληρές φωτογραφίες του δολοφονηθέντος Σινουάρ, εντείνοντας τις φήμες για τον θάνατό του.

Ο Σινουάρ ήταν ο κύριος αρχιτέκτονας της επίθεσης κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Στην ηγεσία της Χαμάς, είχε διαδεχθεί τον Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος απεβίωσε στην Τεχεράνη τον Αύγουστο.

Σε ανάρτηση του στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε». Στην ανάρτησή του επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, καθώς και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, οι οποίες ήταν μαρκαρισμένες με κόκκινο “Χ”. Μια τρίτη μαύρη φωτογραφία που έφερε ανάλογη σήμανση σχετιζόταν προφανώς με τον Σινουάρ, όπως μεταδόθηκε από το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πηγή: news.gr