Τίτλος: Φόβοι για στοχοποίηση αποτρέπουν τη δημόσια κηδεία του Χασάν Νασράλα
Κόσμος

Τίτλος: Φόβοι για στοχοποίηση αποτρέπουν τη δημόσια κηδεία του Χασάν Νασράλα




Η κηδεία του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, θα πραγματοποιηθεί δημόσια μόλις εξαλειφθούν οι κίνδυνοι στοχοποίησης από το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους της οργάνωσης. Ο Νασράλα ετάφη “προσωρινά” σε μυστική τοποθεσία, λόγω των φόβων ότι η τελετή θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο επιθέσεων.

Η πηγή αυτή, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, σημείωσε ότι είναι αδύνατη η διεξαγωγή της κηδείας στα νότια προάστια της Βηρυτού εξαιτίας των απειλών της Ισραηλινής πλευράς, η οποία έχει υποσχεθεί να στοχοποιήσει τους συμμετέχοντες στην κηδεία καθώς και τον χώρο ταφής. Το σιιτικό τελετουργικό επιτρέπει την ταφή σε προσωρινή τοποθεσία σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε ένα ισραηλινό πλήγμα στις 27 Σεπτεμβρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού, σημείο στρατηγικής σημασίας για τη Χεζμπολάχ. Μαζί του, έχασαν τη ζωή τους τέσσερα ακόμη άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή στις επαφές με το Ισραήλ και ενός αξιωματούχου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν από τη Χεζμπολάχ με τη βοήθεια λιβανέζων αξιωματούχων, προκειμένου να αποκτήσουν εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διοργανώσουν δημόσια κηδεία. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο έχουν ανατρέψει αυτές τις προσπάθειες.

Εδώ και μία εβδομάδα από τον θάνατό του, η Χεζμπολάχ δεν έχει ορίσει διάδοχο. Ωστόσο, ο Χασέμ Σαφι αλ-Ντιν, εξάδελφος του Νασράλα και στενός συνεργάτης του Ιράν, έχει αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος διάδοχος.

Πηγή: news.gr