Τίτλος: Συγκλονιστική Κρίση στον Καταυλισμό της Τζαμπάλια λόγω των Ισραηλινών Επιθέσεων
Κόσμος

Τίτλος: Συγκλονιστική Κρίση στον Καταυλισμό της Τζαμπάλια λόγω των Ισραηλινών Επιθέσεων




Τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους λόγω ισραηνών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, με τις δυνάμεις του Ισραήλ να συρρικνώνουν τον κλοιό γύρω από την Τζαμπάλια, βόρεια του θύλακα. Σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χαμάς, με καταγγελίες για πολλούς θανάτους.

Σύμφωνα με τους παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους, 17 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά στην Αλ-Φαλούτζα, ενώ 10 ακόμη σκοτώθηκαν στην ανατολική Χαν Γιούνις όταν ισραηλινός πύραυλος χτύπησε κατοικία. Νωρίτερα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε σπίτια στη συνοικία Σάμπρα της Πόλης της Γάζας, με δύο νεκρούς να ανασύρονται από τα συντρίμμια και 12 άλλοι άνθρωποι να παραμένουν αγνοούμενοι.

Ακόμη οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε κατοικία στον καταυλισμό Νουσέιρατ. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι ένας γιατρός σκοτώθηκε κατά την παροχή βοήθειας σε θύματα, με αρκετούς διασώστες να τραυματίζονται από ισραηλινά πυρά. Η Τζαμπάλια έχει γίνει το επίκεντρο της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία αγγίζει τις 10 ημέρες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι έχει ισοπεδωθεί μια σειρά κατοικιών.

Σήμερα, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός αποκόπτει την Βόρεια Γάζα από τον υπόλοιπο θύλακα, αντιμετωπίζοντας σοβαρές καταστάσεις στους πολίτες. Πολλοί κάτοικοι παραμένουν απεγνωσμένοι και χωρίς ασφαλή καταφύγιο, σύμφωνα με δήλωση του Άντριαν Τσίμερμαν, του επικεφαλής αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Η COGAT, υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν στις υποδομές της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει υποστήριξη για ανθρωπιστική βοήθεια. Ωστόσο, οι κάτοικοι δηλώνουν ότι οι επιθέσεις συνεχίζουν και τα νοσοκομεία αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σοβαρές ερωτήσεις τίθενται για την ασφάλεια των εκτοπισμένων στην περιοχή. Περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Γάζας, σε συνθήκες που προκαλούν ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Πηγή: news.gr