Το μοιραίο λάθος του Σινουάρ στην αναζήτηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
Κόσμος

Το μοιραίο λάθος του Σινουάρ στην αναζήτηση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός




Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ο Ισραηλινός Υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ, παρέδωσε ένα έγγραφο στον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Αμος Χόχσταϊν, την περασμένη Πέμπτη. Αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει τους όρους που προτείνει το Ισραήλ για μια διπλωματική λύση και τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο, ώστε να μπορέσουν οι εκτοπισμένοι αμάχοι και από τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το έγγραφο συνέταξε το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν συμμετοχή στη διαμόρφωσή του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δύο σημαντικές απαιτήσεις: πρώτον, η συμμετοχή του Ισραηλινού Στρατού σε “ενεργό επιβολή” προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και, δεύτερον, η ελευθερία πτήσεων για την ισραηλινή αεροπορία στον εναέριο χώρο του Λιβάνου. Αυτές οι απαιτήσεις όμως έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο πρέπει να επιβλέπουν την κατάπαυση του πυρός.

«Μιλάμε για το ψήφισμα 1701 με αυξημένη επιβολή», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η περιορισμένη δράση των Ισραηλινών Δυνάμεων θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες των Λιβανέζικων Δυνάμεων και της UNIFIL. Ωστόσο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι πιθανότητες αποδοχής αυτών των όρων από τον Λίβανο και τη διεθνή κοινότητα είναι ελάχιστες, καθώς οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν την κυριαρχία του Λιβάνου.

Ο Αμος Χόχσταϊν αναμένεται να επισκεφτεί τη Βηρυτό για διαβουλεύσεις με Λιβανέζους αξιωματούχους, περιλαμβάνοντας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του ισραηλινού κοινοβουλίου, σχετικά με τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», προκύπτει ότι ο Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς έκανε ένα κρίσιμο λάθος, απορρίπτοντας την πρόταση να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Χαμάς μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων. Άραβες διαπραγματευτές φέρεται να παρουσίασαν τη συμφωνία στον Σινουάρ, ο οποίος αρνήθηκε.

Πηγή: news.gr