Η Επιρροή του Φράνσις Μπέικον στον Χιθ Λέτζερ και την Κινηματογραφική Τέχνη
Media

Η Επιρροή του Φράνσις Μπέικον στον Χιθ Λέτζερ και την Κινηματογραφική Τέχνη




Η εμβληματική ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ ως «Joker» στην ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης» το 2008 ήταν εμπνευσμένη από έναν από τους τρίπτυχους πίνακες του Φράνσις Μπέικον, όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν εν όψει της μεγάλης έκθεσης «Francis Bacon: Human Presence», η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων στο Λονδίνο.

Ο Νόλαν θυμάται πώς είχε ανακαλύψει τον Μπέικον κατά την εφηβεία του, όταν είδε μια αφίσα αναδρομικής έκθεσης της έργα του στην Πινακοθήκη Τέιτ. «Τα χλωμά, γεμάτα γραμμές χαρακτηριστικά μ’ άφησαν ανεξίτηλα σημάδια, κοσμώντας διάφορους τοίχους στα σπίτια μου», δήλωσε. Αργότερα, όταν εργαζόταν με τον Λέτζερ για τον ρόλο του Τζόκερ, του έδειξε την εικόνα του πίνακα, και ο ηθοποιός αμέσως εντόπισε τη βασανισμένη ανθρωπιά που αποτύπωνα.

Ο Νόλαν περιγράφει την ικανότητα του Μπέικον να παραμορφώνει την ύλη και τον χρόνο μέσω του λαδιού στον καμβά ως «κατά βάσει κινηματογραφική», προσθέτοντας ότι οι πίνακές του προκαλούν τον θεατή να αναδείξει τα έντονα συναισθήματα που περιέχονται στο χρώμα. «Είναι σαν να ήθελε να παραμένουν ασαφοί, προκαλώντας την εμπλοκή του επισκέπτη με τα άγρια συναισθήματα».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025.

Πηγή: news.gr