Αλλαγές στις Φορολογικές Δηλώσεις από το 2025 με Προκαθορισμένους Κανόνες και Κίνητρα για Άμεση Υποβολή
Οικονομία

Αλλαγές στις Φορολογικές Δηλώσεις από το 2025 με Προκαθορισμένους Κανόνες και Κίνητρα για Άμεση Υποβολή




Οι κανόνες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων θα είναι πλέον προκαθορισμένοι από το 2025. Επιπλέον, οι φορολογούμενοι θα έχουν κίνητρα για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εγκαίρως, ενώ οι παρατάσεις που είχαν αιτηθεί οι λογιστές αναμένεται να καταργηθούν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που τους είχε στερηθεί για χρόνια.

Η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πραγματοποιείται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Όσοι καταβάλουν το φόρο εισοδήματος εντός αυτής της περιόδου θα έχουν εκπτώσεις, ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της δήλωσής τους. Ειδικότερα, η έκπτωση θα είναι 4% για υποβολές από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, 3% από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Για την καταβολή του φόρου, θα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να είναι έως τις 31 Ιουλίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παράλληλα με τις αλλαγές αυτές, θα θεσπιστούν κυρώσεις για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων στην ΑΑΔΕ. Αν αυτά τα δεδομένα δεν σταλούν έγκαιρα, οι διοικητές οργανισμών και λοιποί υπεύθυνοι θα υπόκεινται σε πρόστιμα. Συγκεκριμένα, εάν οι φορείς δεν αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία, θα επιβάλλονται πρόστιμα των 2.500 ευρώ, τα οποία θα αυξάνονται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προγραμματίζει αυτές τις αλλαγές για να επιλύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις παρατάσεις και τις εκκρεμότητες, με βάση προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί από την ΑΑΔΕ ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων, στο οποίο οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες του Δημοσίου θα είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν.

Αυτές οι πολιτικές φιλοδοξούν να επιταχύνουν τη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων και να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων και της ΑΑΔΕ, μειώνοντας έτσι τα λάθη και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνταν στο παρελθόν. Πηγή: news.gr