Αναθεώρηση επιτοκίων και προοπτικές ανάπτυξης κατά τις δηλώσεις της προεδρίας της ΕΚΤ
Οικονομία

Αναθεώρηση επιτοκίων και προοπτικές ανάπτυξης κατά τις δηλώσεις της προεδρίας της ΕΚΤ




Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι υπάρχει «παράθυρο για νέα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράστηκε αισιόδοξη σχετικά με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την επίτευξη του στόχου του 2% που έχει καθορίσει η ΕΚΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια θα ληφθεί στις 17 Οκτωβρίου, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία.

Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι, παρά την προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να επιστρέψει στον στόχο. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των οικονομολόγων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026. Υπογράμμισε επίσης ότι τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν περιοριστικά μέχρι την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ φάνηκε πιο συγκρατημένη όσον αφορά την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας αντιμετωπίζει προκλήσεις, με ορισμένα οικονομικά δείγματα να υποδηλώνουν προβλήματα στην εξέλιξή της. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκαμψη αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων θα προάγει την κατανάλωση.

Οι πιο πρόσφατες προβολές του ΑΕΠ για την ευρωπαϊκή οικονομία δείχνουν αύξηση κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πηγή: news.gr