Ανατροπές στη διαδικασία είσπραξης φόρων και προστίμων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Οικονομία

Ανατροπές στη διαδικασία είσπραξης φόρων και προστίμων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής




Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στην άμεση είσπραξη των φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί από τις ελεγκτικές αρχές, καθώς και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από ενδεχόμενες προσφυγές κατά του Δημοσίου.

Προς το σκοπό αυτό, η Εφορία έχει ετοιμάσει μια δήλωση αποδοχής της φοροδιαφυγής, η οποία μπορεί να υπογραφεί από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, το έντυπο αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου και μείωσης προστίμων διευκολύνει τους φορολογούμενους να αναγνωρίσουν τις παραβάσεις που έχουν διαπράξει και να κερδίσουν εκπτώσεις στα πρόστιμα που κυμαίνονται από 25% έως και 50%. Οι νέες ρυθμίσεις, οι οποίες ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου, επιτρέπουν στους φορολογούμενους να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Η δήλωση αυτή προϋποθέτει την καταβολή του 25% της οφειλής, ενώ το υπόλοιπο 75% μπορεί να εξοφληθεί σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Ο φορολογούμενος πρέπει να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία, όπως το όνομα, το ΑΦΜ, και τα στοιχεία επαφής, και να αποδεχθεί την κύρια οφειλή, την έκπτωση στα πρόστιμα και τις ρυθμίσεις αποπληρωμής.

Η έκπτωση στα πρόστιμα εξαρτάται από το στάδιο της διαδικασίας:
– Μείωση έως και 50% αν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του φόρου.
– Μείωση 40% αν γίνει αποδοχή μετά την κοινοποίηση, αλλά πριν την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.
– Μείωση 30% για αποδοχή πριν την υποβολή προσφυγής σε διοικητικό δικαστήριο.
– Μείωση 25% αν γίνει αποδοχή πριν την έναρξη της συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου.

Η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου είναι έως ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης έως 6 μήνες, και επιπλέον, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι 8 μήνες αν προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιμης φοροδιαφυγής.

Μέσω αυτών των ρυθμίσεων, το υπουργείο στοχεύει στη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην αποτελεσματική διαχείριση των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Πηγή: news.gr