Αποφυγή της χρηματοδοτικής κρίσης στο Κογκρέσο πριν από τις εκλογές
Οικονομία

Αποφυγή της χρηματοδοτικής κρίσης στο Κογκρέσο πριν από τις εκλογές




Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ψήφισαν πρόσφατα ένα νόμο που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής δημόσιας διοίκησης μέχρι τον Δεκέμβριο, αποτρέποντας έτσι την πιθανή παράλυση του κράτους, μόλις ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή, που πρέπει να υπογραφεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών με τα τρέχοντα χρηματοδοτικά επίπεδα έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Η προθεσμία για το Κογκρέσο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς έπρεπε να πάρει αποφάσεις σχετικά με διάφορους προϋπολογισμούς ενόψει του οικονομικού έτους 2025, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου. Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα είχε ως αποτέλεσμα πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μείνουν χωρίς χρηματοδότηση, πέντε εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.

Ο Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί μπορούν να νιώσουν ανακούφιση, καθώς τα δύο κόμματα συνεργάστηκαν ώστε να αποτραπεί το shutdown. Πρόσθεσε ότι η λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών θα παραμείνει σε κανονικό επίπεδο.

Κάποιες επιπλοκές προκλήθηκαν στη Βουλή από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι απαιτούσαν να εγκριθεί πρώτα άλλο νομοθέτημα που ονομάζεται “SAVE Act”, το οποίο απαιτούσε από τους ψηφοφόρους να αποδεικνύουν ότι είναι πολίτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν απέκτησε την αναγκαία υποστήριξη και τελικά εγκαταλείφθηκε.

Το νέο νομοθέτημα περιλαμβάνει επιπλέον χρηματοδότηση 230 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Secret Service, προκειμένου να αυξήσει την προστασία του Ντόναλντ Τραμπ και άλλων υποψήφιων, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει στόχος επιθέσεων. Αυτή η συμφωνία είναι το τελευταίο νομοθέτημα που εγκρίνεται από το αμερικανικό Κογκρέσο πριν τις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: news.gr