Ο Dr. Γεώργιος Σακοράφας μας ενημερώνει για τη νόσο θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η οποία αποτελεί την πιο κοινή αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει τον θυρεοειδή αδένα. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εισβολή του θυρεοειδούς αδένα από λεμφοκύτταρα, γεγονός που συχνά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί επαρκώς και δεν παράγει αρκετές ορμόνες.
Η διαχείριση του υποθυρεοειδισμού που οφείλεται στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto περιλαμβάνει συνήθως τη χορήγηση λεβοθυροξίνης, μια συνθετική μορφή της θυρεοειδικής ορμόνης θυροξίνης. Επιπλέον, η διατροφή μπορεί να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων των ασθενών.
Παρόλο που δεν υπάρχει μια αυστηρά καθορισμένη διατροφή για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ορισμένες τροφές μπορούν να εντείνουν τα συμπτώματα σε ορισμένα άτομα. Καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, οι ασθενείς έχουν αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη. Επίσης, η προσθήκη ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές, ενώ η λακτόζη μπορεί να επηρεάσει την πέψη και την απορρόφηση φαρμάκων.
Ορισμένοι ασθενείς ενδέχεται να επωφεληθούν από ειδικές δίαιτες, όπως η δίαιτα χωρίς γλουτένη ή η ΑΙΡ (AutoImmune Protocol Diet) που αποκλείει περισσότερες τροφές που μπορεί να προκαλούν φλεγμονές σε άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η έρευνα σχετικά με τη διατροφή και τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνεχίζεται και οι συστάσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό, είναι επιτακτικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν από οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη διατροφή σας. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια χρόνια κατάσταση που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, και η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Πηγή: news.gr