Διεύρυνση του Ενεργειακού Χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ με Νέα Μονάδα Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη
Οικονομία

Διεύρυνση του Ενεργειακού Χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ με Νέα Μονάδα Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη




Η ΔΕΗ προχωρά σε σημαντικές στρατηγικές κινήσεις για τον ενεργειακό της μετασχηματισμό, ενισχύοντας τη συμμετοχή της στη νέα μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, η οποία αναμένεται να προσφέρει αξιοσημείωτες εξαγωγικές δυνατότητες. Η συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, που ανακοινώθηκε χθες, περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της ισχύος των αιολικών πάρκων και έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας (ΑΠΕ).

Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ θα αποκτήσει δύο αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 43,3 MW, καθώς και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7 GW, στα οποία περιλαμβάνονται 1.050 MW από αιολικές πηγές και το υπόλοιπο από φωτοβολταϊκά. Επίσης, με την εξαγορά του 20% των μετοχών της Damco Energy, η ΔΕΗ θα αυξήσει το ποσοστό της στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης από 51% σε 71%, αποκτώντας έτσι καταστατική πλειοψηφία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει να προσφέρει ως αντίτιμο τον συνδυασμό μετρητών και μετοχών, δηλαδή 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε ιδίες μετοχές, το οποίο δηλώνει εμπιστοσύνη στην αξία της μετοχής της ΔΕΗ εκ μέρους του Ομίλου Κοπελούζου.

Η στρατηγική αυτή μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Οι αρμόδιες πηγές δήλωσαν ότι, μέσω αυτών των επενδύσεων, η ΔΕΗ αναμένεται να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ στα 8,9 GW έως το 2026, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου θα φτάσει τα 13,1 GW.

Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρά με ωρίμανση έργων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων φωτοβολταϊκών στα λιγνιτωρυχεία και στρατηγικών συνεργασιών για την κατασκευή 940 MW φωτοβολταϊκών από κοινού με την RWE στην περιοχή του Αμυνταίου και άλλες συνεργασίες σε διάφορες χώρες.

Πηγή: news.gr