Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων Εξάμηνης Διάρκειας από το Ελληνικό Δημόσιο
Οικονομία

Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων Εξάμηνης Διάρκειας από το Ελληνικό Δημόσιο




Η δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, με σκοπό την άντληση ποσού 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι τίτλοι θα έχουν ημερομηνία λήξης στις 25 Απριλίου 2025 και θα διατεθούν σε άυλη μορφή. Η διαδικασία της δημοπρασίας θα διεξαχθεί με ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας τους.

Οι φυσικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν για να αποκτήσουν αυτούς τους τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, που θα γίνεται σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία. Η περίοδος εγγραφών έχει οριστεί από την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024 έως την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας 15.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price).

Για την αγορά των τίτλων απαιτείται η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσω των φορέων διάθεσης, και απαιτεί την προσκόμιση της Αστυνομικής Ταυτότητας και του Α.Φ.Μ. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) έχει οριστεί για την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 (Τ+2).

Κατά την ημέρα της δημοπρασίας, οι Βασικοί Διαπραγματευτές έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν μη ανταγωνιστικές προσφορές, μέχρι τις 12:00 μ.μ. Οι προσφορές αυτές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς, έως συνολικού ύψους 20% επί του δημοπρατούμενου ποσού. Δεν θα γίνουν δεκτές συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, και θα ισχύσει ACT/360 βάση για τους υπολογισμούς τόκων.

Πηγή: news.gr