Δημόσιο Χρέος και Πρωτογενές Πλεόνασμα στην Ελλάδα Υπό Σημαντική Μεταβολή
Οικονομία

Δημόσιο Χρέος και Πρωτογενές Πλεόνασμα στην Ελλάδα Υπό Σημαντική Μεταβολή




Η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρόγραμμα διάσωσης συνολικής αξίας 8 δισ. ευρώ (8,9 δισ. δολ.). Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνειο από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης του 2010, γνωστό ως Greek Loan Facility.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν προσφέρει σημαντική αύξηση στα κρατικά έσοδα. Δύο σημαντικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τον νέο τρόπο υπολογισμού του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών από την ΑΑΔΕ για την καλύτερη καταγραφή της φορολογητέας ύλης. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, έχει γίνει η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, η υπέρβαση των εσόδων κατά το οκτάμηνο ανήλθε στο 1,9 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια το πλεόνασμα των εσόδων αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτές οι εξελίξεις αναμένονται να αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2025, που θα παρουσιαστεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτωβρίου, καθώς και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2024-2027.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις του στο Bloomberg, το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,4% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας την αρχική πρόβλεψη του 2,1%. Αυτή η θετική πορεία, σε συνδυασμό με την υψηλή ανάπτυξη της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, προσφέρει περιθώρια μεγαλύτερης ευελιξίας στη δημοσιονομική πολιτική και τη διαχείριση των δαπανών, χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική πειθαρχία.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωσή του κατά 20 μονάδες έως το τέλος του 2028, από τα επίπεδα του 152,7% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος σε 130% του ΑΕΠ. Αυτό γεγονός ενισχύει τις πιθανότητες η Ελλάδα να απομακρυνθεί από την κατηγορία των χωρών της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι καθαρές δαπάνες της χώρας αναμένονται να αυξηθούν λίγο πάνω από 3% το 2025, διατηρώντας παρόμοιο ρυθμό αύξησης έως το τέλος του 2028. Λόγω της καλύτερης απόδοσης του προϋπολογισμού, θα υπάρξει μεγαλύτερη δυνατότητα αύξησης των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Το νέο δημοσιονομικό τοπίο θα αναδειχθεί μέσω των αναθεωρημένων στόχων της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιαστούν σύντομα.

Πηγή: news.gr