Δημοσιονομική Σταθερότητα μέσω Ανάπτυξης και Μείωσης Χρέους
Οικονομία

Δημοσιονομική Σταθερότητα μέσω Ανάπτυξης και Μείωσης Χρέους




Μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά. Το σχέδιο αναφέρεται επίσης σε αποκλιμάκωση του χρέους και μείωση της ανεργίας στα επίπεδα πριν την κρίση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο προωθείται στη Βουλή για συζήτηση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση στις 28 Νοεμβρίου από το Ecofin. Στις κύριες προβλέψεις του σχεδίου περιλαμβάνονται:

– Μείωση του δημόσιου χρέους από 153,7% του ΑΕΠ στο 133,4% το 2028.
– Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που θα κυμανθεί μεταξύ 0,6% και 1,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της επόμενης τετραετίας.
– Αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ από 232 δισ. ευρώ το 2023 σε 272 δισ. ευρώ το 2028.
– Μείωση της ανεργίας από 10,5% το 2023 σε 8,5% το 2028.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι συντηρητικές, καθώς η Κομισιόν δεν υπολογίζει τις εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού και του μέσου μισθού αναμένεται να ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται οκτώ κύριες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν ζητήματα όπως το δημογραφικό, το στεγαστικό, και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ο υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία με την Κομισιόν σχετικά με την εκτέλεση των δημοσιονομικών επιδόσεων ανοίγει το δρόμο για επιπλέον δαπάνες, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ την προσεχή τετραετία, που θα καλύψουν ανάγκες όπως οι συντάξεις και η εθνική άμυνα.

Καταλήγοντας, ο υπουργός δήλωσε ότι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου περιλαμβάνουν τη μείωση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, και τη μείωση των φόρων, προκειμένου να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και να αναπτυχθεί περαιτέρω η οικονομία.

Πηγή: news.gr