Ενεργειακές Τιμές Φέτος: Πτώση στο Πετρέλαιο Θέρμανσης και Φυσικό Αέριο, Αύξηση στην Ηλεκτρική Ενέργεια
Οικονομία

Ενεργειακές Τιμές Φέτος: Πτώση στο Πετρέλαιο Θέρμανσης και Φυσικό Αέριο, Αύξηση στην Ηλεκτρική Ενέργεια




Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής περιόδου για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο, ενώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αγορά πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών και ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ διαμορφώνεται κοντά στο 1,11 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με 1,3-1,35 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με την τιμή εκκίνησης για φέτος να εξαρτάται από την πορεία της διεθνούς αγοράς έως τότε.

Οι καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της χώρας, παραμένουν ευνοϊκές για τους καταναλωτές. Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι αρκετοί μπορεί να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου, εφόσον οι τιμές παραμείνουν χαμηλότερες από πέρυσι, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανατιμήσεις, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, οι τιμές διαμορφώνονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, κυμαινόμενες στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις), σε αντίθεση με τα 7-8 λεπτά πέρυσι. Η περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζει ελαφρώς υψηλότερες τιμές, αντανακλώντας τις εξελίξεις στη χονδρική. Η μέση τιμή το φετινό Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι, ενώ η λιανική (μαζί με φόρους και λοιπές χρεώσεις) έφτασε κοντά στα 26 λεπτά ανά κιλοβατώρα, σε σύγκριση με περίπου 24 λεπτά τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την πτώση των τιμών, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να προκαλέσουν αναταραχές στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων, προξενώντας ανησυχία για την πορεία τους το φετινό χειμώνα. Όσο αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα, το φυσικό αέριο κατατάσσεται ως η πιο οικονομική πηγή θέρμανσης σε σύγκριση με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, η κρίση έχει μειώσει τη χρήση κεντρικών θερμάνσεων, με αρκετά νοικοκυριά να στραφούν σε ηλεκτρικούς θερμαντήρες, κυρίως μέσω κλιματιστικών.

Πηγή: news.gr