Ετος Ορόσημο για το ΤΑΙΠΕΔ με Σημαντικά Έσοδα και Έργα Ανάπτυξης
Οικονομία

Ετος Ορόσημο για το ΤΑΙΠΕΔ με Σημαντικά Έσοδα και Έργα Ανάπτυξης




Το 2024 αναμένεται να αποτελέσει «έτος ορόσημο» για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς καταγράφει την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του με έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Από την ίδρυσή του το 2011, το Ταμείο έχει ολοκληρώσει πάνω από 60 έργα, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερα από 13 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Σημαντική συνεισφορά σε αυτή τη θετική πορεία έχει η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού, η οποία πραγματοποιήθηκε με εφάπαξ τίμημα 3,27 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Από τη νέα σύμβαση παραχώρησης, το Δημόσιο θα εισπράττει τουλάχιστον το 9,3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων του παραχωρησιούχου.

Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να ολοκληρωθεί η υποπαραχώρηση του Εμπορικού Λιμένα «Φίλιππος Β’» στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, αξίας 33,9 εκατ. ευρώ, με παράλληλες επενδύσεις ύψους 36 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του λιμένα. Επίσης, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, θα υπογραφεί η σύμβαση με τη LAMDA MARINAS για τη δημιουργία Μαρίνας Μεγάλων Σκαφών Αναψυχής στην Κέρκυρα, με συνολικό όφελος 89 εκατ. ευρώ για την 40ετή παραχώρηση.

Επιπλέον, το Ταμείο έχει εισπράξει 785 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο, 80 εκατ. ευρώ από τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και 1,5 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου. Θετική είναι επίσης η πορεία των εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές, με συνολικά έσοδα άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Το 2021, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) ιδρύθηκε για την ωρίμαση και δημοπράτηση έργων στρατηγικής σημασίας, αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρώσει 74 διαγωνισμούς και έχει υπογραφεί ένας σημαντικός αριθμός συμβάσεων. Οι διαγωνισμοί αφορούν έργα με σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως η ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, η αποκατάσταση στατικών υποδομών του ΟΑΚΑ, και η αναβάθμιση υποδομών σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Πηγή: news.gr