Η Ελλάδα Επενδύει στο Μέλλον με Στρατηγικές Δράσεις και Στόχους
Οικονομία

Η Ελλάδα Επενδύει στο Μέλλον με Στρατηγικές Δράσεις και Στόχους




Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε τους έξι βασικούς άξονες που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφερόμενος σε δεδομένα από το 2019 έως το 2023, υπογράμμισε την σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, καθώς η χώρα κατέχει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων σε ολόκληρη την ΕΕ των 27, παρά τις προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία. Η εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων έχει φτάσει τα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο, υπάρχει ακόμα το “επενδυτικό κενό” που πρέπει να καλυφθεί.

Η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου έως το 2025 θα προσφέρει νέα ώθηση στην οικονομία. Αυτό το ταμείο θα εστιάσει σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υποδομές και η υψηλή τεχνολογία, καλύπτοντας κλάδους που χρειάζονται επενδύσεις. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι το Ταμείο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής και δεν θα ανταγωνίζεται άλλες υπάρχουσες πρωτοβουλίες, με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι φοροελαφρύνσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν βοηθήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,4 μονάδες. Επιπλέον, πορείες για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας για την προσέλκυση χρηματοδότησης και επενδύσεων. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτυπώνεται στα σχέδια του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Προγράμματος 2025-2028.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις είναι κρίσιμες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτικές επενδύσεων έχοντας διδαχθεί από τις εμπειρίες του παρελθόντος.

Πηγή: news.gr