Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, αναφέρθηκε πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη και τη σημασία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU), τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα μετασχηματιστικό έργο που επηρεάζει τη γεωγραφία της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η παρουσία του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας και και άλλων αξιωματούχων από γειτονικές χώρες σε πρόσφατη εκδήλωση στην Αθήνα δείχνει τη δέσμευση για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτησία της περιοχής, όπως επισήμανε ο Πάιατ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Θεώρησε ότι ο Κάθετος Διάδρομος αερίου είναι θεμελιώδους σημασίας για την οικοδόμηση της ενεργειακής ασφάλειας εντός και εκτός Ευρώπης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ εταιρειών μεταφοράς αερίου για την αποφυγή οικονομικών δυσκολιών.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις της επίσκεψης του στην Αθήνα, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να γίνει ηγετικός παίκτης στην ενεργειακή μετάβαση, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες όπως το καθαρό υδρογόνο. Εκτίμησε επίσης ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ και τη ΝΑ Ευρώπη.
Ο κ. Πάιατ, ο οποίος είχε «εξαιρετικές συνομιλίες» με Έλληνες αξιωματούχους, σημείωσε τη στρατηγική σημασία του Κάθετου Διάδρομου για τη σύνδεση των Βαλκανίων με άλλες χώρες, όπως η Ουκρανία, ενώ επισήμανε τη σημασία αξιοποίησης της χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του παρακολούθησε και την εκδήλωση του Atlantic Council, όπου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε το βραβείο Παγκόσμιου Πολίτη. Ο Πάιατ επαίνεσε τη ηγεσία του Μητσοτάκη σε ζητήματα ενέργειας και διαπίστωσε ότι η δημόσια εικόνα της Ελλάδας έχει μετασχηματιστεί και πλέον θεωρείται «ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας».
Επιπλέον, μίλησε για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος της Ελλάδας και την εισροή αμερικανικών επενδύσεων, αναφέροντας τη σχέση ανάμεσα στις ανανεώσιμες πηγές και την ασφάλεια των επενδύσεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις πρόσφατες επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft.
Τέλος, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα στη δημιουργία μιας πιο διαφοροποιημένης ενεργειακής υποδομής και της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο αυτό. Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της Ελλάδας όχι μόνο συμβάλλει στην περιοχή, αλλά ενισχύει και την ελκυστικότητα για ξένες επενδύσεις.
Πηγή: news.gr