Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Η πρώτη φάση της διαδικασίας ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την συμμετοχή εταιρειών όπως η Fulgor Α.Ε., η Nexans Norway A.S. και η Prysmian Powerlink S.r.l.
Στην επόμενη φάση, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα υποβάλουν τις τελικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές τους, οι οποίες θα κρίνουν τον ανάδοχο του έργου. Η ανάθεση θα γίνει με βάση την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο έχει οριστεί στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ΑΔΜΗΕ, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, προχωρά σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία για να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα υποβρυχίων καλωδίων και να διαχειριστεί καλύτερα τους πόρους. Η συμφωνία – πλαίσιο θα επιτρέψει πιο συμφέρουσες τιμές και ταχύτερους χρόνους παράδοσης.
Με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό, η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα επιτρέψει την σύνδεση της Κω, της Ρόδου και της Καρπάθου με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Κορίνθου. Ομοίως, η διασύνδεση του βορειοανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.
Η ολοκλήρωση αυτών των διασυνδέσεων θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ανατολική Ελλάδα και θα μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα των νησιών, καθώς θα αποσυρθούν οι ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η υλοποίηση των έργων θα διευκολύνει την πρόσβαση σε φθηνότερη ανανεώσιμη ενέργεια και θα μειώσει την επιβάρυνση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), κυρίως στους καταναλωτές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, επισήμανε την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς και τη σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.
Πηγή: news.gr