Μείωση Τιμολογίων Ρεύματος με Αισιοδοξία για τον Οκτώβριο
Οικονομία

Μείωση Τιμολογίων Ρεύματος με Αισιοδοξία για τον Οκτώβριο




Σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας τους τελευταίους μήνες προοιωνίζεται σταθεροποίηση ή και μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο. Οι νέες τιμές αναμένονται την ερχόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πράσινων τιμολογίων.

Το Σεπτέμβριο, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη από τα 129,83 ευρώ του Αυγούστου. Αυτή η πτώση συνδέεται και με τη μειωμένη κατανάλωση στην παρούσα περίοδο, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν απαιτείται θέρμανση ή ψύξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας στον ευρωπαϊκό νότο παραμένουν υψηλότερες από τα συνήθη επίπεδα για την εποχή. Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως οι διαταραχές στο διασυνοριακό εμπόριο, η έλλειψη κατάλληλων διασυνδέσεων και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, που έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν 10-20% υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν 20-50% χαμηλότερες.

Στον τομέα της λιανικής, τα έξοδα παρέμειναν συγκρατημένα χάρη στις επιδοτήσεις που επανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για τους περισσότερους καταναλωτές. Με την πτώση των τιμών χονδρικής, αναμένεται η σταδιακή απόσυρση των επιδοτήσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο οποίος θα απευθύνεται σε συγκυριακές κρίσεις που επηρεάζουν τις τιμές.

Πηγή: news.gr