Μείωση των Επιτοκίων στην Ευρωζώνη λόγω Πληθωρισμού και Οικονομικής Κατάστασης
Οικονομία

Μείωση των Επιτοκίων στην Ευρωζώνη λόγω Πληθωρισμού και Οικονομικής Κατάστασης




Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, προβλέπεται να προχωρήσει στη τρίτη μείωση επιτοκίων για το τρέχον έτος και δεύτερη συνεχόμενη, ακολουθώντας τη μείωση που έγινε τον Σεπτέμβριο. Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την αδύναμη οικονομική κατάσταση, ενισχύουν την προσδοκία για μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25%.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα βασίζονται σε διαθέσιμα στοιχεία, με στόχο την ελευθερία κινήσεων αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού για τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Αν και αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού το τελευταίο τρίμηνο λόγω των συγκρίσεων με τις χαμηλές τιμές καυσίμων του περασμένου έτους, είναι σαφές ότι συνολικά οι εξελίξεις κινούνται προς τον στόχο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό μπορεί να επιτευχθεί από το α’ τρίμηνο του 2025, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Υποστήριξε τη μείωση των επιτοκίων τόσο τον Οκτώβριο όσο και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, προτείνοντας και συνέχιση της όποιας μείωσης το 2025 εφόσον η αποκλιμάκωση των τιμών συνεχιστεί.

Η κατάσταση της οικονομίας στην Ευρωζώνη ενισχύει την ανάγκη για γρήγορη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3%, αλλά στο δεύτερο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 0,2%. Η έρευνα της S&P Global τον Σεπτέμβριο έδειξε πως η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε οριακή επιβράδυνση, ενώ για πρώτη φορά φέτος οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής – Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία – έχουν εισέλθει σε συνθήκες συρρίκνωσης της ιδιωτικής οικονομίας.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση καθιστά πολύ πιθανή τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ, ενώ κανένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, εκτός του Σλοβάκου Πέτερ Κάζιμιρ, δεν έχει διατυπώσει αντίρρηση σε ενδεχόμενη νέα μείωση των επιτοκίων. Ακόμη και ο Γερμανός Γιόαχιμ Νάγκελ, γνωστός για τις σφιχτές του θέσεις, δήλωσε ανοικτός σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ.

Οι αγορές αναμένουν σίγουρα μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, με προσδοκίες για ταχεία συνέχιση αυτής της τάσης και το 2025.

Πηγή: news.gr