Νέα Εποχή στην Καρδιοχειρουργική με την Ενδοσκοπική Τεχνική
Οικονομία

Νέα Εποχή στην Καρδιοχειρουργική με την Ενδοσκοπική Τεχνική




Ο Αριστοτέλης Πάνος, Διευθυντής της Κλινικής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Αορτής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μας ενημερώνει για τις εξελίξεις στον τομέα της καρδιοχειρουργικής. Είναι πρωτοπόρος στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική στη χώρα μας, καθώς από το 2008 έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες ενδοσκοπικές επεμβάσεις. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την εκτέλεση πολύπλοκων επεμβάσεων μέσω μικρών οπών στον θώρακα, χωρίς την ανάγκη διάνοιξης του στέρνου, γεγονός που αποτελεί σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης, μειωμένο χρόνο νοσηλείας και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ρομπότ για αυξημένη ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Ο ασθενής μπορεί να υποστεί επιδιορθώσεις ή αντικαταστάσεις βαλβίδων, καθώς και να αντιμετωπιστούν άλλες καρδιοπαθείς καταστάσεις με αυτή την καινοτόμο τεχνική.

Ο Δρ. Πάνος επισημαίνει τη σημασία της εξειδίκευσης στη θεραπεία παθήσεων των καρδιοπαθών. Η κλινική του στοχεύει να παρέχει εξατομικευμένες θεραπείες μέσα από τη συνεργασία μιας ομάδας γιατρών που ονομάζεται “Heart Team”, η οποία περιλαμβάνει καρδιολόγους και αναισθησιολόγους συνεπικουρώντας στη λήψη αποφάσεων για τον καλύτερο τρόπος θεραπείας.

Για την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ενδοσκοπικής και Ρομποτικής Καρδιοχειρουργικής από το 2016, ο στόχος είναι να καταστήσει την Ελλάδα κέντρο αναφοράς για σύγχρονες ιατρικές τεχνικές και εκπαίδευση, προσελκύοντας ιατρικό τουρισμό. Η εδραίωση της ελληνικής καρδιοχειρουργικής σε διεθνές επίπεδο προγραμματίζεται μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ευρωπαίους καρδιοχειρουργούς, που έρχονται στη χώρα μας για κατάρτιση σε νέες και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοπόρες χειρουργικές τεχνικές.

Η ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, σε συνδυασμό με τη ρομποτική, παρέχει μια νέα, λιγότερο επεμβατική προσέγγιση με το ίδιο χειρουργικό αποτέλεσμα όσο οι παραδοσιακές μέθοδοι, αν και χωρίς τα μειονεκτήματα που συνεπάγεται η μέση στερνοτομή.

Πηγή: news.gr