Πιθανή Αύξηση Τιμών Πετρελαίου Άνω των 100 Δολαρίων από Κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ
Οικονομία

Πιθανή Αύξηση Τιμών Πετρελαίου Άνω των 100 Δολαρίων από Κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ




Αναλυτές προειδοποιούν ότι τυχόν κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Οι συζητήσεις για πιθανές επιθέσεις του Ισραήλ σε εγκαταστάσεις πετρελαίου του Ιράν έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αγορές, με τις τιμές του αργού να σημειώνουν αύξηση 2,4% μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα πλήγματος στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, έχει συμβάλει σε περαιτέρω αύξηση της τιμής κατά σχεδόν 5%, φτάνοντας τα 73,50 δολάρια το βαρέλι.

Ένας σοβαρός κίνδυνος παραμένει η επίθεση στις κύριες εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν, που βρίσκονται στο νησί Kharg, το οποίο αποτελεί σημαντικό σημείο για το 90% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, και η απώλεια αυτών των ποσοτήτων θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τεταμένη, καθώς η Δύση, με τις ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Βενεζουέλας, εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ροές ενέργειας μέσω των Στενών του Ορμούζ. Περίπου το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου μεταφέρεται από αυτό το θαλάσσιο πέρασμα, κάνοντάς το κρίσιμο για τη σταθερότητα της αγοράς. Σε περίπτωση ενός μεγάλου στρατιωτικού πλήγματος, οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι δραματικές, με επιπτώσεις στις υπερχρεωμένες και υπερπληθωριστικές οικονομίες της Δύσης.

Σε αναφορά του στο CNN, ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners, τόνισε ότι η αγορά υποτιμά αυτή τη στιγμή τον κίνδυνο που προέρχεται από τις ενδεχόμενες στρατιωτικές ενέργειες. Ειδικότερα, αν το Ισραήλ προχωρήσει σε επιθέσεις κατά των ιρανικών υποδομών, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: news.gr