Ρύθμιση Χρεών προς ΟΤΑ έως 60 Δόσεις με Ευνοϊκές Απαλλαγές για Ευάλωτους Πολίτες
Οικονομία

Ρύθμιση Χρεών προς ΟΤΑ έως 60 Δόσεις με Ευνοϊκές Απαλλαγές για Ευάλωτους Πολίτες




Ανοίγει η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις, με ευνοϊκές ρυθμίσεις να ισχύουν για ευάλωτους πολίτες. Αυτή η ρύθμιση προκύπτει από την ψήφο του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Η ρύθμιση καλύπτει όλες τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες. Οι ωφελούμενοι πολίτες θα αποκτήσουν φορολογική ενημερότητα, ενώ οι ΟΤΑ θα ενισχύσουν τα οικονομικά τους, εισπράττοντας τμήμα από τα 3,6 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των οφειλών τους.

Οι οφειλές πρέπει να έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, με τις αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση να υποβάλλονται έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Πολίτες που διαθέτουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, καθώς και άλλα κριτήρια) έχουν δικαίωμα απαλλαγής από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τις δόσεις εξόφλησης. Οι απαλλαγές κυμαίνονται από 95% για εφάπαξ εξόφληση έως 75% για ρύθμιση σε 13 έως 60 δόσεις.

Όλοι οι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μη ευάλωτων, μπορούν να κάνουν ρύθμιση σε έως 60 δόσεις, με μηνιαίες και ισόποσες δόσεις που δεν θα είναι λιγότερες από 50 ευρώ. Υπάρχει, επιπλέον, η δυνατότητα υπαγωγής και για χρέη που είναι σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση.

Για την κανονική διαδικασία, η πληρωμή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ενημέρωση του οφειλέτη για την υπαγωγή του. Σε περίπτωση καθυστέρησης, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης. Σημαντικό είναι ότι η ρύθμιση μπορεί να διακοπεί αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει δύο διαδοχικές δόσεις ή συνολικά τρεις δόσεις.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά να παραμείνει η ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με 100% απαλλαγή από προσαυξήσεις. Ο νέος νόμος προσφέρει επίσης τη δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, με την οικεία ΔΟΥ να αναλαμβάνει τη διαχείριση αυτών των οφειλών.

Πηγή: news.gr